Verzekeringen VVE

Verzekeringen voor VvE’s

Als VvE ben je verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten. Dit zijn de:

  • Opstalverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering

Echter zijn er naast de verplichte verzekeringen, verzekeringen die optioneel zijn deze zijn echter niet minder belangrijk. We zullen in dit artikel de verplichte verzekeringen en optionele verzekeringen toelichten.

Opstalverzekering voor VvE’s

De opstalverzekering voor VvE’s wordt afgesloten om de schade te dekken aan het pand en de gezamenlijke ruimtes van het pand. Denk hierbij aan schade aan vloeren of muren van het gebouw.

De keuze over wie de verzekering regelt voor de VvE wordt bepaald tijdens de Algemene Ledenvergadering. Hierbij is het handig om te letten op de polisvoorwaarden, eigen risico en premie die de aanbieder biedt. De hoogte van de premie wordt bepaald door de herbouwwaarde van het pand, de ligging en zaken als schade verleden en het gemak waarmee herstel kan worden uitgevoerd. De herbouwwaarde is niet de kosten van de appartementen en ruimtes samen maar de benodigde waarde om het pand weer op te bouwen in de staat waarin het verkeerd.

Vaak is er een stukje eigenaar/ huurdersbelang meeverzekerd waardoor ook woning verbeteringen aan de woning van de bewoners gedekt zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering voor Vereniging van Eigenaren

Dit dekt de schade aan derden die door het pand veroorzaakt is. Maar dit dekt ook schade aan spullen van derden die het pand of gebreken aan het pand veroorzaakt hebben. Deze verzekering noemen we de aansprakelijkheidsverzekering, ook wel WA-verzekering genoemd. Je kunt hierbij denken aan een trapleuning die afbreekt of dakpannen die van het dak waaien waardoor zowel mensen als bezittingen schade kunnen ondervinden.

Welke optionele verzekeringen zijn er voor VvE’s?

Het is voor een VvE ook verstandig om naast de verplichte verzekeringen nog optionele verzekeringen af te sluiten. Een aantal belangrijke optionele verzekeringen zijn:

  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, om de bestuurders van de VvE te beschermen tegen persoonlijke aansprakelijkheid zodat ze door een foute beslissing voor de VvE niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
  • Rechtsbijstandsverzekering, voor juridische hulp of het verhalen van schade door een juridisch geschil met bepaalde partijen.
  • Glasverzekering, om de schade aan glas te verzekeren. Dit is vaak niet inbegrepen bij de opstalverzekering.
  • Ongevallenverzekering, om leden van de VvE in te dekken die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren voor de VvE.

Interesse in verzekeringen voor de VvE?

Mocht je als VvE een verzekering nodig hebben, schakel dan Trifium Insurance in. Wij hebben de nodige ervaring in huis om VvE’s te voorzien in professioneel advies en verzekeringen op maat. Neem contact met ons op en wij zullen zo spoedig mogelijk bij je terugkomen.