Een cyberverzekering, heb ik die wel nodig?

DDos-aanvallen, ransomware, virussen, phishing e-mails, hacks: cyberrisico vormt een van de grootste bedrijfsrisico’s voor mkb’ers. De meeste ondernemers onderkennen dat cyberincidenten een serieuze bedreiging voor hun bedrijfsvoering vormen, maar zijn toch terughoudend in het afsluiten van een cyberverzekering. Zeg eens eerlijk, weet jij welke risico’s jij en jouw bedrijf lopen?

Het zijn niet alleen geharde criminelen die met hun cybercrime-pijlen schade aan jouw bedrijf toebrengen. Ook menselijke fouten en technisch falen kunnen leiden tot bedrijfsstilstand en verlies van kritieke bedrijfsgegevens. Cyberincidenten kunnen veel schade veroorzaken – financieel maar ook voor je imago of integriteit. Een standaard bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade niet.

Een cyberverzekering: is dat dan de oplossing?

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om op een veilige manier met data (bedrijfsinformatie en persoonsgegevens) om te gaan. Maar hoe streng de AVG/GDPR-wet ook is en hoezeer je je best ook doet om cyberaanvallen en datalekken te voorkomen, criminelen weten op steeds slimmere manieren jouw bedrijfsvoering te saboteren.

Een cyberverzekering is niet verplicht, al stellen internationaal gezien steeds meer leveranciers die eis aan hun zakenpartners. Door een cyberverzekering af te sluiten voorkom je in ieder geval een grote schadepost. Om de kosten van de verzekering ook zo laag mogelijk te houden, is het verstandig, vóórdat je een verzekeraar kiest, een risico-inventarisatie te doen.

Inventariseer de cyberrisico’s in jouw bedrijf

Veel ondernemers blijven hun kop in het zand steken en schuiven het onder ogen zien van de gevaren van cybercrime en andere financiële schade via computers en internet al jaren voor zich uit. Terwijl juist nu, nu we veel thuiswerken en via onbeveiligde (openbare) wifi-netwerken inloggen op bedrijfsnetwerken, de risico’s enorm groeien.

Pas als je weet wat de risico’s zijn en je hebt ze zo goed mogelijk ondervangen kun je voor de resterende risico’s een geschikte verzekeraar zoeken. En dat is nog een flinke klus, want er zijn veel aanbieders en nog meer dekkingsverschillen.

Wat wil je verzekerd hebben? De kosten van vervanging van gehackte systemen? Het terughalen van gegevens? Het betaalde losgeld (ransomware) bij afpersing? Omzetderving? Imagoschade? De kosten van juridisch verweer bij digitale aansprakelijkheid?

Een standaard cyberverzekering bestaat niet

Een veelvoud aan risico’s maakt het afsluiten van een cyberverzekering best ingewikkeld. Het vergelijken en afsluiten van een cyberverzekering kost tijd en vraagt deskundigheid op het gebied van verzekeringsvoorwaarden.

Zeker als je een IT-professional bent, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in combinatie met een cyberverzekering een verstandige keuze. Nee, dat is geen bewijs van onvermogen – cybercrime kan élke ondernemer overkomen.

In drie stappen naar een passende cyberverzekering

Zoals gezegd: het begint altijd met het in kaart brengen van de risico’s.

  1. Maak een grondige analyse van de kwetsbare onderdelen van je bedrijf
  2. Selecteer een verzekeraar en vraag een duidelijke premieberekening
  3. Sluit de verzekering af en zorg ervoor dat die blijft passen bij je bedrijf en de altijd veranderende risico’s (periodieke cyberscan, wordt door sommige verzekeraars standaard aangeboden)

Wat denk je, heb jij een cyberverzekering nodig? Voor advies mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je slimme keuzes te maken en zorgen voor een aantal offertes met een transparante premieberekening.